Felmerül a kérdés: kockázat?!…az vajon mi? A vállalkozás a vállalkozóhoz kötődik. A vállalat a folyamataihoz. Következésképpen: egy vállalkozásnál; egy vállalatnál a folyamatok legfőbb kockázat. Az üzletben minden folytonosságot és dinamikus működést feltételez. Ezért óriási sokk az, amikor kézifékszerűen lestoppolják az egészet; mint ami most történt ugye tavasszal a világban; és az újraindítás rendkívül problémás. Ráadásul nem is lehet szinkronizáltan ebben a globális világban, ezt éljük most…

kockázat

Óriási készpénzállományt, készletet és mentális tartalékokat kell beletenni a rendszerbe, hogy ez egyébként visszataláljon a normális kerékvágásba. Fontos ez, mert az, hogy most mondjuk milyen állapotban vagyunk, az a múltbeli döntéseinknek a következménye. Tehát valószínűleg, ha most mi lesokkolva érezzük magunkat és nem lehetőségként tekinthetünk dolgokra, akkor a múltbeli döntéseink nem valós kockázat értékelésen alapultak.
Aktuális példa: a német gazdaságban 550 ezer cég van, ami gyakorlatilag zombi vagy zombi-közeli üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy mesterségesen, likviditáspumpával van a fejük a víz fölött. Jó eséllyel ,minél tovább tart ez az idő, minél inkább megyünk tovább az időben az egyébként most egészséges vállalkozások is kapcsolatban lesznek ezekkel az úgynevezett zombi vállalkozásokkal. Amikor a természet törvényei felülkerekednek – mert „mindig a víz az úr” – akkor ez a most egészséges cégeket is magával ránthatja.

kockázat

Nagyon fontos, hogy most kivel kerülünk kapcsolatba. Honnan jön? Mit csinál? Hogyan viszi az üzletét? Milyen kapcsolati hálóban működik. Ezeket reálisan kezeljük, mert hiába vagyunk most ügyesek simán lehúzhat bennünket, ha erre „nem jó a szemünk”.

…és legfőképpen : összefüggéseiben kezeljük a kockázatot! Ne feledjük : ami előny az egyúttal kockázat is!

Nem érdemes ott megállni, hogy van egy saját értékteremtés, hanem érdemes bővíteni a spektrumot. Mind a kollégák, mind a szállítóink, mind a partnereink a kiterjesztett értékláncunknak lehetnek a részei. Nem beszélve arról, hogy a kapcsolati háló többszörösére növekedhet. Ha akarjuk persze.

A vállalkozás a vállalkozóhoz kötődik. A vállalat a folyamataihoz! Mindig van választás!

https://novakjozsef.hu/szolgaltatasok/

https://www.youtube.com/channel/UClPkiWvPY9awRlkmc128Bdw?view_as=subscriber